preskoči na sadržaj
 

GLOBE

Naša je škola jedna od GLOBE škola kojih u svijetu ima preko 12.000, od čega u Hrvatskoj 130.

GLOBE program je znanstveno – obrazovni program koji predviđa učenička mjerenja i bilježenja podataka iz neposrednog okoliša, s područja meteorologije, geologije, biologije, istraživanja vode i daljinskog istraživanja.

Prikupljeni se podaci šalju putem Interneta u zajedničku bazu podataka, smještenu u SAD, gdje se obrađuju i koriste za izradu vizualizacija i modela koji omogućuju bolje razumjevanje i tumačenje globalnog okoliša i lokalnih specifičnosti.

 

Glavni nositelj programa je NASA, a u GLOBE programu sudjeluje 100 zemalja sa svih kontinenata.

Sudjelujući u ovom programu učenici dolaze do novih spoznaja o okolišu i razvijaju pozitivan stav prema prirodi koja nas okružuje.

Naša škola je do sada ostvarila preko 2000 mjerenja. Mjerimo i bilježimo oblačnost, tlak zraka, temperaturu mora, količinu kisika, nitrita, i nitrata u moru, pH vrijednost, prozirnost mora itd.

Do sada naši učenici bilježe velike uspjehe na državnim natjecanjima (1. mjesto u orjentacijjskom natjecanju, te pohvalu za znanstveni projekt iz područja meteorologije).

Zbog aktivnih mjerenja naša škola je kao jedna od hrvatskih GLOBE škola pridonijela ugledu Hrvatske u svjetskoj GLOBE mreži.
 

 

                                                                                 Voditelj projekta: Ivica Stanić, prof.
preskoči na navigaciju