preskoči na sadržaj

O NAŠOJ ŠKOLI

Osnovna škola „Marjan“ smještena je podno brda Marjan po kojem je i dobila ime, a djeluje u GK Spinut.

U okviru škole nalaze se i područni razredni odjeli u KB Firule na Dječjem odjelu u kojem učitelji organiziraju nastavu s bolesnom djecom.

POVIJEST ŠKOLE


Osnovna škola „Marjan“ 1879. godine zvala se Muška pučka škola Veli Varoš i bila je smještena u Plinarskoj ulici, a Ženska pučka škola Veli Varoš nalazila se u Križevoj ulici.

Prvi upravitelj Muške osnovne škole bio je prof. Frane Gligo, a Ženske osnovne škole upraviteljica je bila Veronika Simonelli. Ova školska zgrada izgrađena je 1929. godine i arhitektonski je vrijedni objekt.

Početak rada u novosagrađenoj zgradi se odvijao u dva krila. S ulične strane su bili muški odjeli, a s dvorišne srane ženski odjeli. Poslije su u zgradi radile dvije škole, OŠ „Marjan“ i OŠ „Đermano Senjanović“. Godine 1970. OŠ „Đermano Senjanović“ je nastala spajanjem OŠ „Marjan“ i OŠ „Đermano Senjanović“, a od 1992. godine nosi ime OŠ „Marjan“.


Škola je obnovljena 2004. godine i sada je jedna od najljepših škola u Splitu. Učionice su moderno opremljene. U učionici iz informatike se nalaze nova računala dok većina drugih učionica ima projektore koji omogućavaju bolji i kvalitetniji rad učenicima i nastavnicima. Škola također ima novu i modernu opremu za razne pokuse koji učenicima na satovima fizike, kemije i biologije olakšavaju rad i učenje. Unutrašnjost škole je također lijepo uređena, a za to možemo zahvaliti Likovnoj i Keramičkoj grupi i naravno prof.Nevenki Mistrić Gulin koja je organizator svega toga. U sklopu škole se nalazi dvorana za tjelesni odgoj u kojoj se ponekad organiziraju razne proslave u kojoj sudjeluju učenici svih uzrasta.

Maja Mijić, 8.c


„Prije nekoliko godina s majkom sam prolazila pokraj škole „Marjan“. Mama se nasmiješila i rekla: „Vidiš…ovu školu sam ja pohađala, ići ćeš i ti. To je najljepša škola u gradu. Bez obzira što je trošna, stara, derutna i oronula, ona ima svoju dušu, čiji zidovi nose viku i dernjavu stotine generacija koje su prošle njenim stubištem. Imala je ona razne namjene u svom vijeku. Pružala je i bolničke usluge u II. svjetskom ratu.“

Mama mi je svojom pričom usadila ljubav prema ovoj „starici“ koja je 2004. doživjela svoje proljeće – generalnu obnovu da bi već novu školsku godinu dočekala u novom ruku i prihvatila učenike u potpuno novim i moderno opremljenim učionicama.

Petra Rendić, 6.a
Virtu@lna stručna služba


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


e-Dnevnik

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

 

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike


Kurikulum


Primanja učitelja


 


VIDEO

PROTIV NASILJA JA DIŽEM GLAS

IGROKAZ-PRIČA IZ SUSJEDSTVA

UNICEF


Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?
Korisni linkovi

 

preskoči na navigaciju