preskoči na sadržaj
Hrvatski Nacionalni Obrazovni Standard

HNOS 
   (Hrvatski Nacionalni Obrazovni Standard)

 

     Riječ je o reformi školstva koju je provodila Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH. Školske godine 2005./2006. HNOS se provodio kao pilot projekt u 5% ili 49 osnovnih škola u Hrvatskoj. Naša škola bila je uključena u pilot projekt HNOS-a.

     Naglasak u navedenoj reformi se stavlja na rasterećivanje učenika reduciranjem programskih sadržaja i uvođenjem suvremenijih metoda rada u nastavi.

     Nastava se temeljila na iskustvenom, doživljajnom, timskom i istraživačkom radu. Težilo se tome da usvojena znanja budu funkcionalna i trajna, a učenje djeci zanimljivo i privlačno. Cilj školovanja ne smije biti tek puko usvajanje informacija nego osposobljavanje djeteta za uspješno prilagođavanje kurturološkim i tehnološkim promjenama kroz cijeloživotno učenje.

     Djecu bi prema HNOS-u trebali naučiti kako učiti, kako kritički misliti i djelovati, kako komunicirati. Škola bi trebala biti mjesto u kojem će sva djeca biti uspješna, naravno, prema svojim sposobnostima i područjima interesa. Različitim učenicima odgovaraju različiti stilovi poučavanja. 

     Naročito su važna zajednička (timska) mjesečna planiranja i programiranja učitelja, koji na razrednim sjednicama i aktivima dogovaraju i planiraju teme i sadržaje rada prema 13 HNOS sastavnica za određeni vremenski period.

                             

Nastojimo biti «škola po mjeri učenika».

     U školi se promijenila organizacija nastave, sve je više blok satova, međupredmetnih korelacija, terenske i istraživačke  nastave što učenike izrazito veseli. Učitelji koriste metode grupnog rada i rada u parovima, pa se tako učenici bolje međusobno upoznaju, uče se suradnji i podjeli poslova, a postizanje rezultata postaje im zajednički cilj.

     Ugodno radno ozračje i više rada u grupama postiže se novim rasporedom klupa u razredu. Pogledajte na slikama neke od primjera njihova rada.

       

 

Virtu@lna stručna služba


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


e-Dnevnik

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

 

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike


Kurikulum


Primanja učitelja


 


VIDEO

PROTIV NASILJA JA DIŽEM GLAS

IGROKAZ-PRIČA IZ SUSJEDSTVA

UNICEF


Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?
Korisni linkovi

 

preskoči na navigaciju