preskoči na sadržaj
Kutak za roditelje

KAKO BITI BOLJI RODITELJ?

 

Svaki normalan roditelj želi sve najbolje svome djetetu; želi da dijete bude dobro, uspješno i da izraste u dobrog, zdravog i uspješnog čovjeka. Da bi se to dogodilo potrebno je da dijete najprije ima zdravu i sretnu obitelj, okruženje u kojem će rasti. Želimo li zdravu i plodnu voćku najprije moramo razmisliti gdje ju zasaditi. Isusova priča o sjemenu koje pada u različita tla i sukladno tome raste ili ne, plodi ili ne, može se savršeno dobro primijeniti i na djecu koja se rađaju u različitim obiteljima.

Vjerojatno ste svi vi dobri roditelji kada vas je zaintrigirala tema sa naslovom KAKO BITI BOLJI RODITELJ? Rođenjem vaše djece postali ste roditelji, a to priznat ćete i nije tako teško. Svatko naime može postati roditelj, ali biti roditelj, izvršavati svakodnevno tu zahtjevnu i odgovornu zadaću nije baš uvijek lako pa se s pravom svaki od vas često pita jesam li dovoljno dobar roditelj svome djetetu ili svojoj djeci i kako biti još bolji. Roditeljstvo se naime ne uči u niti jednoj školi, nitko vas za tu ulogu nije sustavno pripremao. Baš zato svaki roditelj svoju ulogu najčešće uči na vlastitoj koži, metodom pokušaja i pogrešaka.

Često puta ne znamo kako je najbolje postupiti. Nismo sigurni u ispravnost svojih postupaka. Čak i različiti autori udžbenika o odgoju različito nam sugeriraju. Međutim ono što je najvažnije za dobar odgoj jest bezuvjetna ljubav prema djeci, ne traženje nagrade i priznanja za ono što im činimo kao i vjera u njih, u njihovu vrijednost………..

Kroz preko dvadeset važnih odgojnih pitanja tražit ćemo odgovor na ono postavljeno u naslovu ovog izlaganja KAKO BITI BOLJI RODITELJ?

 

SRETAN RODITELJ JE DOBAR RODITELJ: 

 

Istina je da i nesretan roditelj želi biti dobar roditelj ali će mu to sigurno biti puno teže jer je sam obuzet sumornim mislima i osjećajima. Kada kažem sretan roditelj ne mislim na nekoga bez ikakvih problema jer takvih sigurno nema. Mislim na roditelje koji se znaju nositi sa svim onim što im život donosi ma kako teško bilo, koji su skloniji uočavati i prepoznavati «pozitivne signale», koji su optimisti. Ima ljudi koji nikada ne zapažaju ono što imaju, što im je dano, a stalno imaju visoke želje i očekivanja, toliko visoke da ih nikada neće zadovoljiti pa su zbog toga stalno nesretni. Sretan roditelj je onaj koji dobro zna da se život sastoji od dobrih i loših trenutaka i da zakon života nikoga ne zaobilazi. Takvi roditelji imaju samopoštovanja i samopouzdanja, imaju smisla za humor i uglavnom su usmjereni na druge. Ukoliko se netko osjeća nesretnim trebao bi najprije pokušati mijenjati svoju situaciju ili sebe odrediti drugačije prema onom što je neminovnost njegova života. Možda i potražiti pomoć, naći uho za slušanje i rame za plakanje….


RODITELJI U SVAKOM TRENUTKU:

 

Pred djecom ne možemo glumiti. Jedno im govoriti da čine a sebi dopuštati nešto sasvim drugo. Ne možemo tražiti isprike za nešto što činimo znajući da to nije dobro jer tako pružamo loš primjer djetetu. I ono će to isto činiti. Nema perioda u godini kada smo na odmoru od roditeljske uloge. Vrlo je moguće da je prva neprihvatljiva ponašanja dijete naučilo upravo od vas, iako toga niste bili svjesni – mislili ste da dijete ne zna za tu vašu manu, da ne razumije, da nije vidjelo ili čulo. Dijete naprotiv sve upija kao spužva.


ODGOJ U KRUGU OBITELJI – KOD KUĆE:

 

Ulica, tuđi domovi, javna mjesta ne bi smjela biti mjesta preodgoja djece gdje ćete primjenjivati radikalne, drastične intervencije u odgoju. Doma učimo dijete pravilima pristojnog ponašanja koja vrijede u raznim situacijama pa ćemo rjeđe doći u situaciju da smo nezadovoljni djetetovim ponašanjem pred drugima. Roditelj koji na javnom mjestu viče ili čak udari svoje dijete izazvat će više negativnih efekata nego napraviti dobra.


BITI ŠTO BOLJI SUPRUŽNICI:

 

Prvu sliku o braku, o obitelji, o poštivanju bračnog partnera, o odnosima općenito dijete dobiva u vlastitoj obitelji. Od roditelja uči svoju partnersku i roditeljsku ulogu. Ovi prvi djetetovi odnosi su zapravo model za sve njegove kasnije odnose u životu. Ako u odnosima među roditeljima vlada netrpeljivost, omalovažavanje ucjenjivanje, ljutnje, svađe dijete neće naučiti toleranciju, partnerstvo, prijateljstvo, ljubav. Jedno je proklamirati ove vrijednosti, a drugo živjeti ih.


POŠTOVATI DRUGOG RODITELJA:

 

Pred djetetom ne bismo smjeli omalovažavati ili mijenjati odluke drugog roditelja. Čak i kada se s njim ne slažete to trebate riješiti nasamo. Ne smije jedan roditelj zaboraviti da je onog drugog sam izabrao i da dijete nije odgovorno za loš izbor. Ako ste stalno nezadovoljni partnerom promislite malo o pozitivnim osobinama te osobe koje su vas nekada privlačile. Možda ste u zadnje vrijeme skloni gledati samo ono negativno. To su vaše naočale kroz koje gledate. Možda bi ih bilo dobro promijeniti.
 

DOPUSTITI DJECI VLASTITE IZBORE:

 

Do desete godine dijete ne razmišlja o svojoj budućnosti. Za njega je sutrašnji dan već daleka budućnost. Ono hoće ovdje i sada. Čak ni adolescenta ne zanima što će biti idućih par godina. Ali ta naša djeca su u situaciji da svakodnevno donose neke svoje odluke koje imaju i neke posljedice: npr. hoće li se prije igrati ili napisati domaću zadaću, hoće li svoj džeparac potrošiti danas ili će ga rasporediti na cijeli tjedan za koji ga je dobilo? Na nama je da poučimo dijete da svaki izbor ima i svoju posljedicu. Nauči li dijete pravilno odlučivati u malim stvarima lakše će mu biti donositi poslije i teže životne odluke i izbore.

Ako dijete napravi loš izbor nije dobro optuživati ga, kritizirati ili mu se naslađivati «Jesam ti rekao?!» jer mu je i tako teško snositi posljedice. Treba mu pomoći da iz tog iskustva nauči što mu je drugi put ili u sličnoj situaciji.

 

NE OKRIVLJIVATI DRUGE ZA VLASTITE POGREŠKE I PROPUSTE!

 Virtu@lna stručna služba


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


e-Dnevnik

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

 

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike


Kurikulum


Primanja učitelja


 


VIDEO

PROTIV NASILJA JA DIŽEM GLAS

IGROKAZ-PRIČA IZ SUSJEDSTVA

UNICEF


Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?
Korisni linkovi

 

preskoči na navigaciju