preskoči na sadržaj

POSJET REHABILITACIJSKOM CENTRU MIR U RUDINAMA

Povodom blagdana Svete Lucije članovi novinarske i folklorne grupe u pratnji učiteljice Anđelke Vugdelije, časne sestre Terezije, defektologinje Zore Jović, psihologinje Ivanke Todorić i profesorice Mirande Poljak posjetili su Centar Mir. S njima su se tamo našli i članovi moto – udruge policajaca Plavi vitezovi pa su svi zajedno uživali u dobroj atmosferi. Damira Bočina, učenica 2. b razreda, pozdravila je prisutne prigodnim riječima i recitacijom. Sveta Luce je dijelila poklone, folkloristi su plesali splitske plesove, štićenici su pjevali božićne pjesme, a susret je završio zajedničkom pjesmom svih prisutnih. Naše novinarke Gloria i Kate razgovarale su s ravnateljem Centra Mir Borislavom Maračićem , koji brine o osobama s teškim mentalnim i tjelesnim oštećenjima.

Tko su vaši štićenici?

To su osobe s teškim tjelesnim i mentalnim oštećenjima kojima je potrebna doživotna skrb.

Koliko štićenika imate?

60 štićenika je na trajnom i 20 na dnevnom boravku.

Koliko godina ima najmlađi, a koliko najstariji štićenik?

Naši štićenici imaju od 7 do 60 godina, ali mi ih sve, bez obzira na njihovu životnu dob, od milja zovemo djecom.

Koliko zaposlenika brine o štićenicima?

Četrdeset devet.

Kako je organizirana štićenička zajednica?

Ovdje u Rudinama ima 11 objekata: centralni dio, restoran i stambene kuće. U svakoj kući su po dva komforna dvosobna stana . U svakom stanu su 4 štićenika koji uz pomoć odgajatelja obavljaju većinu kućanskih poslova, pomažu jedni drugima, uglavnom žive kao mala obitelj. Osim ručka koji se priprema u restoranu, ostale obroke pripremaju štićenici u svojim kuhinjama.

Funkcionira li centar kao mala škola? Što želite naučiti vaše štićenike?

Mi ovdje nemamo baš ploču i kredu kao u klasičnoj školi. Učimo ih oblačiti se, jesti, prati zube i slično. Dio štićenikaosposobljavamo za određene poslove. Vidjeli ste ovdje imamo perivoj i vrt koji zajedno održavamo. Nastojimo da se osamostale koliko je god to moguće

Koje radionice postoje u centru?

Keramička radionica, radionica za izradu svijeća, glazbena i likovna radionica. Sada, pred Božić naši keramičari izrađuju djeda božićnjake i anđelčiće. Radionica za izradu svijeća dobro posluje, uglavnom prodamo sve što proizvedemo.

Žive li neki štićenici u stanbenim zajednicama izvan prostora centra?

Šest štićenika s jednim odgajateljem živi kao obitelj u kući u Kaštel Štafiliću. Sami kuhaju, spremaju i peru, provode slobodno vrijeme i izlaze u grad. U stanu u Solinu četiri štićenika žive samostalno s tim da je netko s njima subotom i nedjeljom. Dio štićenika dolazi samo na dnevni boravak, oni žive u svojim obiteljima.

Imaju li oni zaduženja ili poslove?

Darko i Milan su zaposleni u AD Plastici, petorica rade u Baumaxu, slažu i čiste krug oko prodajnog centra. Naši štićenici pomažu starim i nemoćnim osobama u Kaštelima. Evo na primjer naš Branko (26 godina) zajedno s vozačem svaki dan ukrca 30 ručaka za starije i nemoćne osobe te ih razvoze od Kaštela do Solina. On je pronašao sebe u tom poslu, a usto stariji jedva čekaju da im Branko dođe, da popriča s njima. Kažu da čekaju Branka da im dođe i reče: „Dobar dan“, jer je on često jedina osoba s kojom su se taj dan susreli i popričali.

Gloria Delić i Katarina Kutleša, 8.a

Virtu@lna stručna služba


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


e-Dnevnik

Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

 

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike


Kurikulum


Primanja učitelja


 


VIDEO

PROTIV NASILJA JA DIŽEM GLAS

IGROKAZ-PRIČA IZ SUSJEDSTVA

UNICEF


Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?
Korisni linkovi

 

preskoči na navigaciju